Casco biztosítás

Sokan veszünk részt a mindennapi közlekedésben gépjárművünkkel, és néha hibázunk. Ilyenkor sok esetben mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hogy a magunknak okozott károkat helyrehozzuk.

Sajnos kedvenc autónkkal előfordulhatnak olyan káresemények is, amelyek hibáinktól függetlenül kivédhetetlenek. Azonban ha rendelkezünk casco biztosítással, akkor az ilyen események bekövetkezése után sok bosszúságtól és jelentős anyagi veszteségtől kímélhetjük meg magunkat.

A casco biztosítások fő kockázati csoportjai:

  • Elemi károk (tűz, villámcsapás, szélvihar, jégeső, lezúduló hótömeg stb.)
  • Lopáskárok (beleértve a részlopást is)
  • A gépjárműben, alkatrészeiben, tartozékaiban balesetből vagy idegen személy által okozott rongálásból keletkezett károk
  • Saját hibás balesetekből eredő károk

Mikor milyen CASCO-t kössünk? 
Új autó: Érdemes teljeskörű, azaz lopás, törés és elemi kárra vonatkozó CASCO biztosítást kötni. Így elkerülhető nehezen megszerzett autónk ellopása esetén a teljes anyagi veszteség, valamint töréskárok esetén márkaszervizben tudjuk javítani autónkat, ami autónk garanciája megmaradásának alapvető követelménye.

3 évesnél fiatalabb autó: Az új autóhoz hasonlóan itt is a teljeskörű biztosítást javasoljuk, hiszen lopásnál jelentős az anyagi veszteség, és javasolt a márkaszervizben történő javítás.

3 évesnél idősebb autó: 3 éves kortól lehetőségünk van teljeskörű, de úgynevezett “öreg autó” módozatokat választani. Ezek a módozatok annyiban térnek el az eredeti teljeskörű CASCO-tól, hogy a javíttatási költségekre kevesebbet térítenek, így a márkaszervizben való javíttatást nem fogják fedezni, de ugyanakkor teljeskörű biztosítási fedezetet adnak autónkra, kedvezőbb áron. Ha az esetleges javíttatási költségekre már nem szeretnénk biztosítást kötni, akkor is javasoljuk a csak lopáskárra vonatkozó biztosítást megkötni, hiszen egy lopáskár jelentősen megterhelheti pénztárcánkat.

Finanszírozott autó kortól függetlenül: Mindenképpen teljeskörű CASCO biztosítást javasolunk, hiszen egyrészt a bankok is ezt írják elő, másrészt a finanszírozás jelentős anyagi terhet ró ránk, amely mellett egy esetleges káresemény már meghaladhatja anyagi lehetőségeinket. Ne feledje, hogy a CASCOMENTES finanszírozási módozatok esetében is az Öné a felelősség! Ha ellopják autóját, vagy totálkárossá töri, akkor nem csak új autójának teljes költségét fizetheti, hanem egyszerre ki kell fizetnie a finanszírozó felé a teljes hitelösszeget! Ezért a finanszírozott autók esetében feltétlenül kössön CASCO-t!